
Birçok tatilci bu senaryoya hiç de yabancı değil: Sonunda uzun yıllar hayâlini kurduğunuz tatile çıkıyorsunuz. Akıllı telefonunuzu da yanınıza almaya karar verdiniz. Fakat seyahatinize başladığınız andan itibaren telefonunuzla ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. Mesela internet limitiniz hemen bitiyor. SMS ile onay isteyen uygulamalara giriş yapamıyorsunuz ya da. Haritalarınız yüklenmiyor. Şarjınız tam da telefonunuza en çok ihtiyacınız olduğu anda bitiyor.
Bu gibi sorunlar, kafa dinlemek için çıktığınız seyahati bir anda bir baş ağrısına dönüştürebilir. Keşke telefonu evde bıraksaydım diye düşünürsünüz. Fakat öte yandan, telefonlar her seyahatinizde en çok işinizin düştüğü cihaz: yapılacak şeyleri, gidilecek yerleri, yenecek yemekleri ondan öğreniyor, tatil anılarımızı onunla çektiğimiz fotoğraflarla ölümsüzleştiriyoruz.
Dert etmeyin. Yaz tatilinizde bu sorunlarla karşılaşmamanız için, akıllı telefonunuzu nasıl hazırlamanız gerektiğine dair bütün bilgileri okumak üzeresiniz. Şuraya bir de “yapılacaklar listesi” bırakıyorum, isterseniz yazıcınızdan çıkarabilirsiniz.
Yanınıza doğru aparatları alın
Yanınıza alacağınız aparatların, zor şartlarda dahi telefonunuzun işlevlerini yerine getiriyor olmasını sağlıyor olması gerekiyor. Bu liste, olmazsa olmazları içeriyor:
■ Yedek batarya: Seyahatiniz sırasında telefonunuzu birçok amaç için kullanacaksınız. Bu nedenle en büyük sorununuz şarj. Ufak, taşıması kolay bir yedek batarya olmazsa olmazınız. Benim terchilerim Anker PowerCore Slim ya da Jackery Bolt. İkisi de kolay taşınabilir ve telefonunuzu iki sefer şarj edebilecek kapasitede.
■ En az üç güç kablosu: İkisi telefonunuz, diğeri ise yedek bataryanız için. Kablolardan biri odanızda, diğeri ise sürekli yanınızda olsun.
■ Birden fazla portlu şarj cihazı: Çantanızın yükünü hafifletmek için, birden fazla portlu şarj cihazları bire bir. Böylelikle bütün cihazlarınızı sadece bir cihaz ile aynı anda şarj edebilirsiniz. Benim favorim dört portlu olan Anker PowerPort 4.
■ Priz dönüştürücü: Eğer yurt dışına çıkıyorsanız, gittiğiniz ülkeye uygun bir priz dönüştürücüsü almayı asla unutmayın.
■ SIM kart iğnesi: Gittiğiniz ülkede SIM kart almayı planlıyorsanız, yanınızda bir SIM kart iğnesinin bulunmasında fayda var.
Akıllı telefonunuzu yurt dışı seyahatine hazırlayın
Tatil için yurt dışına çıkıyor ve telefonunuzu gittiğiniz yerde de kullanmaya devam etmek istiyorsanız, akla gelen en kolay çözüm hattınızı uluslararası kullanıma açtırmak. Her ne kadar, bu çözüm sizi yurt dışında yerel bir hat alma zahmetinden kurtaracak olsa bile, size biraz pahalıya patlayabilir. Gittiğiniz ülkede yerel hat almak, çok daha ucuz bir alternatif. Aşağıdaki adımları izleyerek bu çözümün öyle kulağa geldiği gibi çok da zahmetli olmadığını göreceksiniz.
■ Telefonunuzun kilidini açın: Yabancı bir SIM kart kullanmak için telefonunuzun kilitli olmaması gerekiyor. Her ne kadar yeni nesil akıllı telefonlar otomatik olarak yabancı SIM kartlara uyumlu olsa da tatile çıkmadan önce bu konuda emin olun.
■ SIM kartınızı önceden sipariş edin: Gittiğiniz birçok ülkede, havaalanlarından SIM kart alabilirsiniz. Fakat ben bu yöntemi hem biraz stresli hem de masraflı buluyorum. O yüzden SIM kartınızı tatile çıkmadan önce online sipariş edip, bulunduğunuz ülkeye getirtebilirsiniz. Örneğin, ben Tayvan’a gitmeden önce 12 dolara 12 günlük limitsiz internet paketi olan bir hat almıştım. Tayvan’a vardığımda hattım açılmış ve sorunsuz olarak çalışıyordu.
■ İhtiyacınız olan uygulamarı ve haritaları önceden indirin: Hazır evinizde Wi-Fi varken, tatile çıkmadan önce ihtiyacınız olabilecek bütün uygulamarı indirin. Örneğin gittiğiniz yerde yasal olarak kullanılabilen taksi uygulamalarını araştırın ve indirin. Google Map’in çevrim dışı harita özelliğini kullanarak gittiğiniz kentin haritası hayat kurtarabilir. Dil sorununuz olacaksa, Google Translate uygulaması çok faydalı olacaktır. Tabii dil paketini de indirmeyi unutmayın.
■ Önemli uygulamalara giriş yapabilmek için bir B planınız olsun: Birçok insan, uygulamalarına giriş yaptıklarında özel bir kod gerektiren, iki faktörlü doğrulama yöntemi kullanıyor. Fakat tatilde, yaşadığınız ülkede kullandığınız hatta erişiminiz olmayacağı için, alternatif yöntemlere ihtiyacınız var. Mesela ben Google hesaplarıma yurt dışında girebilmek için, yedek kodların bulunduğu bir listeyi yazıcıdan çıkarıp yanımda götürüyorum. Bunun zahmetli olduğunu düşünüyorsanız, doğrulama uygulamaları da kullanabilirsiniz. Bunun için telefonunuzun internete bağlı olması da gerekmiyor.
Bunlarla da bitmiyor. Eğlence için, ben tabletime birçok oyun, kitap, dergi de yüklüyorum. Eğer atladığımız bir şey varsa yorumlarda buluşalım.
Kaynak: Brian X. Chen, The New York Times