Maldivler’e tatile gitmeden önce bilmeniz gereken her şey

3089

Hint Okyanusu’nun incisi olarak bilinen ve tam 1200 adadan oluşan Maldivler, dünyadaki en turistik bölgelerden biri. İster evlilik teklifi, balayı ya da romantik bir tatil, ister tek başına ya da arkadaş grubuyla uzak diyarları keşfetme isteği… Eğer istikamet Asya ve tropikal iklimse, Maldivler mutlaka listenin başında bir yerlerinde geliyor.

Peki Maldivler tatili için en az ne kadarlık bir bütçe ayırmak gerekir? Maldivler tatili için en uygun mevsim hangisi? Uçak bileti, tur ya da otel ararken nelere dikkat etmeli? Çıkmadan önce yanınıza almanız gerekenler ve Maldivler’e ulaştığınızda yapmadan dönmemeniz gereken aktiviteler neler? Tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını Maldivler’e üç kez tatile giden Ekşi Sözlük yazarı yavuzum‘un tecrübelerinden hareketle hazırladığı yazıdan okuyalım.

1# Fiyatlar nasıl? Çift kişilik tatil için ne kadarlık bir bütçe gerekiyor?

2014 ve 2021 yılları arasında otel fiyatları ve deniz uçağı fiyatları dolar bazında yaklaşık olarak %10 bandında zamlanmıştır. Bu kadar artış yapmayan oteller de olmakla birlikte deniz uçağı ücretlerinde artış kesin olarak yaşanmıştır. Bu bilgiye istinaden verebileceğim naçizane tavsiye uçak biletleri hariç 5 gecelik, çift kişilik bir tatil için bütçeniz 3000 dolardan az ise bu tatilden vazgeçmenizi önerebilirim. Daha ucuza da yapılabilir tabii ama o kadar saat yolun ve eşsiz güzelliğin tadını tam olarak çıkaramazsınız.

Kaynak: arabnews.com

2# Maldivler’e hangi havayolu şirketleri gidiyor? Fiyatlar nasıl?

Adaya ulaşmak için Türkiye’den maksimum performans alabileceğiniz 3 havayolu şirketi bulunmakta. Bunlar Türk Hava Yolları, Qatar Airways ve Emirates. Ben iki kere Qatar Airways’i kullandım, yaklaşan seyahatimiz THY ile gerçekleşecek. Uçuş THY ile 8 saat civarında sürüyor, Qatar Airways ile toplam 8.30 – 9 saat uçuş süresi ve 2.30 saat kadar Doha’da bekleme ile yaklaşık 11 saatte varabiliyorsunuz.

Eğer ki seyahatinizi önceden planlama şansınız varsa uçuş firmalarının kampanyasına denk gelirsiniz. İlk seyahatimiz eşimle balayımızdı, gidiş-dönüş kişi başı 600 dolara almıştık biletlerimizi. 2016 yazında Qatar Airways kampanyalı bir satış yaptı ve 2017 yılı için Maldivler biletlerini 400 dolara indirdi, biz de kampanyadan aldık. THY’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı dünyanın her yerine %40 indirim kampanyası ile kişi başı yaklaşık 650 dolara geldi. Tavsiyem mutlaka indirim dönemlerini beklemenizdir. Şu anda kampanyasız mevcut fiyatlar 850-900 dolar civarı.

3# Maldivler’e ne zaman gitmeli?

Maldivler’de yüksek sezon ve düşük sezon olarak adlandırılan iki sezon bulunmaktadır. Aslında hava sıcaklığı yıl boyunca 28-32 derece aralığında seyreder ancak düşük sezonda muson yağmurları yağar. Bu yüzden Mayıs-Eylül aylarında fiyatlar daha ucuz olur, Ekim – Nisan arası daha pahalıdır. Ancak yağmur işi tamamen şanstır, yüksek sezonda da sık sık yağmur yağabilir, yağmur işi tamamen şansınıza kalmış, Mayıs’ta gittiğimizde 2 gün, Şubat’ta gittiğimizde 1 gün yağmurlu geçti. Gitmek istediğiniz otele göre bu risk alınabilir, bazı otellerde fiyatlar yarı yarıya düşebiliyor.

4# Maldivler’de nerede kalınır? Otel seçerken nelere dikkat etmeli?

Zaten araştırıyorsanız biliyorsunuzdur, her şey dahil paket seçmek şarttır. En kötü ihtimalde tam pansiyon, o da olmadı belki yarım pansiyon olabilir ama mümkünse her şey dahilden şaşmayın. Bazı tesislerde bir şişe su 10 dolar, bir kola,bira 15-20 dolar olabiliyor. Zaten gittiğiniz adada yapacağınız yüzmek, şnorkel yapmak, güneşlenmek, dalmak dışında yiyip içmek olacak. Havanın çok sıcak olacağı ve su içme ihtiyacınızın artacağını düşündüğünüzde her su alışınızda küfredip tatilinizi zehretmektense parayı baştan ödemek daha iyidir. Yine de her şey dahil seçmeyecekseniz, bütçenizi hesaplamak için gitmek istediğiniz otele ulaşıp yemek menüsü, fiyat listesi isteyebilirsiniz. Bazı otellerin web sitesinde bu bilgiler oluyor, inceleyebilirsiniz.

Her tesise göre değişmekle birlikte, tesislerde genel olarak bir kaç oda tipi vardır. Ada villası( direk sahile/denize açılmayan), sahil villası( direk denize açılan, deniz manzaralı), havuzlu sahil villası, su üstü villa, havuzlu su üstü villa ve aile villası gibi geniş odalar. Her tesis bunlara farklı isim verse de sunduğu hizmet budur. Bazı tesislerde iki katlı odalar da var ama ben üst katta kalınan bir Maldivler tatilini tatilden saymam, onları pas geçiyorum. Su üstü villalar gerçekten muazzam bir deneyim, merdivenlerden denize iniyorsunuz, suyun üstünde yatıyorsunuz, hele havuzlu, hamaklı bir odaysa değmeyin keyfine. Su üstü villalar genelde daha pahalıdır ancak burada Maldivler’in meşhur olduğu o muazzam kumdan uzak kalıyorsunuz. Bu yüzden eğer kumu seviyorsanız seyahatinizi sahil villa tipinde geçirmenizde bir problem yok, ama uzun kalacaksanız bir kaç gün su üstü, bir kaç gün sahil deneyebilirsiniz.

Otelinizi alırken tek bir yere bağlı kalmayın, ben şahsen Trivago tarzı siteleri çok verimli bulmuyorum, özellikle de Maldivler gibi oda tipi, konaklama tipi (oda kahvaltı, yp, tp gibi ), ulaşım, vergi gibi bir çok faktör barındıran fiyatlarda doğru fiyatlama yapılmıyor. Booking bu konuda bence en iyi site. Fiyat olarak belki her zaman en iyi fiyatı vermeyebilir, ancak tesisin özellikleri, oda tipleri, vergiler, Male’ye uzaklığı ve ulaşım maliyeti, konaklama tipine göre fiyatlar hakkında en detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Agoda

5# Maldivler’de ulaşım nasıl?

Maldivler’e gittiğinizde Male Uluslararası Havalimanı’na ineceksiniz, oradan da otelinize ulaşımınız sağlanacak. Bu ulaşım için seçtiğiniz otele göre 3 farklı ulaşım tipi var. Bildiğiniz gibi Maldivler yüzlerce adadan oluşuyor, bazı tesisler bir adanın tamamını otel olarak kullanırken, yerleşim olan adalarda da oteller bulunuyor. Bu otellerin diğer adalar gibi resimlerdeki Maldivler rüyasını veremeyeceğini söylemeliyim. sSçtiğiniz tesise ulaşmak için, tesisin konumuna göre ya sürat teknesine bineceksiniz, ya deniz uçağına bineceksiniz, ya da Male’den bir iç hat uçuşuyla başka bir havalimanına geçip oradan sürat teknesi ile adaya ulaşım sağlayacaksınız.

Deniz uçağı ile adaya gitmek gerçekten müthiş bir deneyim, ilk defa gideceklerin denemesini tavsiye ederim. Ancak adanın konumuna göre şu anda kişi başı gidiş-dönüş ekstra 400-600 dolar arasında bir maliyeti var. Ayrıca hava durumuna göre gecikmeler yaşanabiliyor. Bütçe durumuna göre tercih edilebilir. Male merkeze daha yakın olan oteller ise sürat teknesi ile ulaşım sağlıyorlar, bunun da ücreti oteline ve konumuna göre değişmekle birlikte kişi başı 0-250 dolar arasında. Ancak özel bir otel tercihiniz yoksa, olmazsa olmazım o tesiste demiyorsanız, ekstra bir indirim vs almadıysanız iç hatlar uçuşu + sürat teknesi opsiyonunu düşünmeyin derim. Male merkeze geldikten sonra tesise gidişiniz en az 5 saat daha uzayacaktır. Dönüşte de iki kere uçağa giriş işlemlerinden dolayı akşamüstü 5’teki uçağınız için sabah 3’te odadan çıkmanız gerekebilir. Uygun tesisiniz varsa sürat teknesi günü değerlendirmek için en iyi seçenek.

6# Maldivler’de fiyatlar nasıl?

Yemekler pahalı peki tesisteki, markette başka şeyler ucuz mu? Hayır değil, o yüzden güneş kreminizi, güneş sonrası kreminizi, yanık kreminizi, sivrisinek kovucunuzu, terliğinizi almayı unutmayın. Unutmayın ki bir ufak şişe kreme yüzlerce lira vermeyin.

Maldivler seyahatinin en sevimsiz noktası, zaten yüksek ücretlerin üstüne eklenen yüzde 23 vergi. Booking gibi sitelerde de size gösterilen vergisiz ve hatta ulaşımsız fiyatlar, detaya girince fiyat 3 katına çıkabiliyor, her şey dahil almazsanız ya da adada ekstraya giren bir hizmet/ürün alırsanız artı vergi yükünü de hesaplayın, yoksa check-outta üzülebilirsiniz.

7# Maldivler’de mutlaka yapmanız gereken aktiviteler

Bazı tesislerde “excursion” adında aktiviteler var, yakındaki bir yerel adayı gezmek, balık tutmak, rehberli şnorkel, yunus görme gezisi vs. bunlara mümkün olursa katılmanızı öneririm. Özellikle yakınlardaki bir yerel adaya seyahat varsa bu muazzam bir deneyim olacaktır. Okyanusun ortasında yürüyerek yarım saatte gezilen, 5000 kişinin yaşadığı ve muhtemelen ömürleri boyunca da çok uzağa gidemeyecekleri o yerleri görmek bence çok değerli. Gelecek seyahatimizde öyle bir adada görebileceğimiz çocuklara ufak tefek hediyeler götürmeyi planlıyoruz, umarım gerçekleşebilir.

Maldivlerin ünlü olduğu bir diğer konu da deniz altı canlılığı, mercanlar, resifler, balıklardır. Şnorkel yapmayı seviyorsanız, muazzam bir yere gitmiş olacaksınız, sevmiyorsanız da seveceksiniz. Ancak bazı tesislerde resifler tesisin hemen dibinde olurken, bazılarında botla gitmeniz gereken uzaklıklarda olabilir. Güzel bir sahil villasından 10 adımda ya da su üstü villadan merdivenlerden inerek denize girip şnorkelle gezmek varken, otelin ayarladığı bot ile şnorkel gezisine gitmek de var. Tesis seçiminde buna dikkat etmenizi öneririm. Zaten şnorkele pek merakım yok, denk gelirse giderim diyorsanız çok önemli değil ama beklentiniz bu yöndeyse araştırmanızda fayda var.

Kaynak: Club Med

8# Maldivler’e çocukla seyahat etmeyi planlayanların bilmesi gerekenler

Maldivler’e iki kere çift olarak gittikten sonra bu kez 3.5 yaşındaki kızımız ile seyahati gerçekleştirdik. Gitmeden önce çocukla zor olur diye deniz uçaklı bir ulaşım yerine sürat tekneli bir ulaşım tercih etmiştik. Sürat teknesi ile adaya ulaşımın en büyük avantajı o sıcakta havaalanında beklemek zorunda olmayışınız ve adada maksimum süre kalabiliyor olmanız. O yüzden doğru bir tercih yaptığımızı düşünüyorum. Havaalanından çıktıktan sonra aracı firmamızın personeli bizi karşıladı, 15 dakika içinde sürat teknesine binmiştik.

Dönüşte de uçağımız 23:15te idi, adadan 19:30’da ayrıldık, ek bir ücret karşılığı odamızı kullanmaya devam ettik, bir gün daha fazladan tatil yapmış olduk. Deniz uçağı ile gidilen bir tesiste olsaydık en geç 16:00’da adayı terk etmemiz gerekecekti çünkü karanlıkta deniz uçağı seferleri yapılamıyor.

Bir diğer konu oda seçimi; çocuktan dolayı su üstü villa tercih etmedik, hem korkabilir hem de düşebilir endişesi ile, gittiğimiz tesisteki su üstü villaların sığ suda olduğunu görünce bu endişemizin yersiz olduğunu gördük. Havuzlu sahil villası tercih etmiştik, havuzlu villalar fiyat olarak tabii ki daha yüksek ama verdiği konfora bence değer. Kızımızın gündüz uykularında havuzda eğlendik, günümüz havuz-deniz-yemek-havuz-deniz şeklinde geçti, denizden sıkılınca havuza, havuzdan sıkılınca denize gitmek gibi bir şansımız oldu. Aynı zamanda gece de havuza girmek oldukça eğlenceli. Havuzsuz bir odada kalıp tesisin havuzlarından faydalanabilirsiniz tabii ki ama odanız uzaktaysa zor olabilir.

Bence en önemli konu, yiyecek planı seçimi. Evet doğru bildiniz, küçük bir çocukla Maldivler tatili yapacaksanız bence her şey dahil mükemmel seçim. Çocuk bu su ister, içecek ister, yemek beğenmez, olmadık zamanda acıkır, su ister ama bir yudum içer bırakır, içecek ister içmez, her şeyin ederinden çok pahalı olduğu Maldivler’de kafanızı maddiyata takmadan tatil yapabilirsiniz. Türkiye’den ulaşımımızı THY ile direkt uçuş olarak sağladık, direkt uçuş hem daha kısa uçuş süresi, hem de thy avantajı ile daha güzel tabii ki. Kızımız giderken de gelirken de uçakta uyudu, uyumadan uçak içi eğlence ekranlarından faydalandı, Qatar veya Emirates ile gitseydik aktarma yerinde uykusu bölünecek ya da uyuyamayacaktı. Farklı bir yer görmenin de çocuğa bir şeyler katacağını düşündüğümden uçuş konusu en ucuz hangisi ise o firma ile gerçekleştirilebilir.

Kaynak: Ekşi Sözlük