Ay, Güneş ile Dünya’nın arasına girdi.
Kuzey Yarımküre’de pek çok noktadan izlenen tutulma, Türkiye’den parçalı şekilde gözlemlendi.
Türkiye saatiyle 10.53 sularında başlayan Güneş tutulması, 13.02’de sona erdi. Türkiye’de yaşayanlar parçalı tutulmaya tanıklık etti. Tam Güneş tutulması Kuzey Atlantik’te Faroe Adaları ve Svalbard Takımadaları’nda yaşandı ve yeryüzü tamamen karardı.
Güneş tutulmasından geriye bu 10 şahane manzara kaldı.
1# İngiltere, Bridgwater
Fotoğraf: Toby Melville/Reuters
2# İspanya, Barselona
Fotoğraf: Emilio Morenatti
3# Panama
Fotoğraf: Andrew Wardlow
4# Meksika
5# İngiltere, Bridgwater
6# İngiltere, Liverpool
7# İngiltere, Cornwall
8# Almanya, Neuzelle
Fotoğraf: Patrick Pleul / AFP
9# Adana
Fotoğraf: İbrahim Erikan / Anadolu Ajansı
10# Edirne
Fotoğraf: Veli Gürgah / Anadolu Ajansı
Dünya, 21. yüzyılda toplam 224 Güneş tutulmasına tanık olacak. Ancak bu tutulmaların birçoğu parçalı olarak gerçekleşecek. Bugün çok az kişinin tanık olacağı tam Güneş tutulmasında olacağı gibi, Ay’ın gölgesi ya uzaya yansıyor veya Dünya’nın çok az bir kısmına denk geliyor.
Dünya, bir sonraki Güneş tutulmasına 9 Mart 2016’da tanık olacak. Amerika kıtalarında ise tam Güneş tutulması Ağustos 2017’de gerçekleşecek.
Güneş tutulmaları nasıl gözlemlenmeli?
Tutulmayı izlemek isteyenlerin Güneş’e kesinlikle çıplak gözle bakmaması gerekiyor. Güneş’e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabilir.
Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve yoğun görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan koruyor.
İkinci seçenek el yapımı projektör kullanmak. İki beyaz kağıt gerektiren yöntemde kağıtlardan birine küçük bir delik açarak diğerinin önünde, Güneş’e bakacak şekilde tutmak gerekiyor. Aralarında belli mesafe bırakıldığında, ilk kağıttan yansıyan ışınlar, ikinci kağıtta Güneş’in ters dönmüş görüntüsünü oluşturuyor.