Güneşteki fırtınalar sonucu elektrikle yüklenen bulutlardaki ışığın kırılması, gökyüzünde eşi benzeri olmayan bir renk cümbüşüne yol açıyor.
Daha çok kutuplara yakın bölgelerde ortaya çıkan Kuzey Işıkları, Salı akşamı beklenmedik kadar geniş bir enlem aralığında gökyüzünü renkten renge boyadı.
Kuzey ışıklarına Macaristan’dan Almanya’ya, Kanada’dan İngiltere’ye pek çok yerde rastlamak mümkün.
Ancak ışıklar, en çok kutuplarda yaşayanların hayatını etkiliyor. Bu bölgelerde zaman zaman güç kaynakları azalabiliyor. Uydu sistemlerinde arızalar ortaya çıkıyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalar gerçekleşebiliyor.
Bu ışık oyunlarına, atmosfere dalga dalga süzülerek hava kürenin bileşimindeki gazların parlamasına neden olan elektronlar gibi enerji yüklü parçacıklar sebep oluyor.
Kuzey Işıkları ile ilgili bir gelişme de Mars’ta yaşandı. NASA’ya ait MAVEN uzay aracı, Kızıl Gezegen’in derinliklerine uzanan gizemli bir ışık hareketi tespit etti.
Bilim adamlarını şaşkınlığa düşüren keşif, Mars’ı çevreleyen 150-300 kilometre arasında değişen irtifalardaki toz bulutuydu. MAVEN ekibinin başında yer alan Colorado Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Bruce Jakosky’nin ‘beklenmedik bir şey’ olarak nitelendirdiği toz bulutunun kesin sebebi henüz bilinmemekle birlikte, muhtemel sebepler arasında, atmosferden yükselen materyaller, Mars’ın uyduları Phobos ve Deimos’tan gelen tozlar, rüzgarların etkisiyle güneşten kalkan tozlar ya da güneşin yörüngesinde gezen kuyrukluyıldız artıkları sayılıyor.