Bourj Hammoud: Beyrut’ta ‘Küçük Ermenistan’

5835

“Ermeni bölgesine mi gidiyorsun? Seni çok cesur gördüm. Orada Türklerden nefret ediyorlar.”

Hurriyet Daily News yazarı Barçın Yinanç‘a bu sözleri söyleyen, Beyrut’ta araç kiraladığı bir şirketin sahibi. Yinanç’ın Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Ermeni mahallesi Bourj Hammoud’dan izlenimlerini İngilizce’den çevirdik. Yinanç, şöyle devam ediyor:
23 Nisan ile birlikte bir gün uzayan hafta sonu tatilini değerlendirmek için arkadaşlarımla birlikte Beyrut’tayım. Daha önce de Beyrut’taki Ermeni mahallesine gittiğim için, yukarıdaki uyarıyı dikkate almayıp, ünlü şef Antony Bourdaine tarafından hayli tavsiye edilen Onno restoranını bulmak için Bourj Hammoud’a doğru yola koyuluyoruz.
Aracımızı park ettikten sonra hangi yöne gideceğimizi kestirmek için Türkçe konuşmaya başladık. Park yerindeki insanlar hemen ciddi bir tavır ile gözlerini bize dikti. Tam dili değiştirip İngilizce konuşmaya başlamıştık ki içlerinden birisi bizimle bozuk bir Türkçe ile konuşmaya başladı. Ailesi Adanalıymış, tıpkı tanıştığımız çoğu kişi gibi. Dedeleri, Türkiye’den 1915’teki trajik olaylar nedeniyle ayrılmış.
Fotoğraf: Adrian Hartrick, Al Jazeera
Restoranı bulmak kolay olmuyor, etraftakilere birkaç kez yön sormak zorunda kalıyoruz. Her seferinde de Türk olduğumuzu anladıklarında bizimle Türkçe konuşuyorlar. Sonunda restoranı bulduğumuzda da karşımızda ufak bir aile mekanı buluyoruz. Mekanın sahibi Karnigue Nigolian, yemekleri kendi pişiriyor. Etrafta koşuşturup müşterilerini artırmak gibi bir derdi yok gibi görünüyor. Tek amacı, müşterilerini şahane kaliteli yemekleri ile memnun etmek. Fakat, Türk olduğumuzu öğrendiğinde, tıpki mahalledeki diğer insanlarla konuşurken de olduğu gibi bir gariplik hissi seziyorum.
Muhtemelen bu insanlar Türklerden nefret ederek büyüdü ve ne zaman onlarla karşılaşsalar kendilerini tuhaf bir çıkmazda hissediyor olmalılar. Her ne kadar Lübnan, vizelerin kalkması ile birlikte Türk turistler arasında popüler bir destinasyon haline gelmiş olsa da, Bourj Hammoud tur programlarına çok da eklenmiyor.
Fotoğraf: Adrian Hartrick, Al Jazeera
Yemek çok güzeldi. Karnigue Nigolian masamıza her tabak getirişinde onunla konuşmayı denedik. Fakat sohbetlerimiz uzun sürmedi. Fakat yemeği beğendiğimizi ve iyi vakit geçirdiğimizi görünce, bize iki farklı tabak ikrâm edip, “evinizdesiniz” dedi.
Fotoğraf: Adrian Hartrick, Al Jazeera
Lübnan, güçlü bir Ermeni topluluğuna sahip ve soykırım iddiaları parlamento tarafından kabul edilmiş durumda. Sokaklarda yürürken, üzerinde “Temiz tutun” yazan ve “Türkiye” kelimesinin çöp kutusuna atıldığı duvar resimlerini görebilirsiniz. Yine de, Türkiye’yi henüz görmemiş olan konuştuğum herkesin ülkeyi ziyaret etme planı var. Eminim onlar da Lübnan’da çok popüler olan Türk dizilerini izliyorlardır.
Fotoğraf: Adrian Hartrick, Al Jazeera
Kabul edilmeli ki Türk hükümetinin aldığı en önemli kararlardan biri, Orta Doğu ülkeleri ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik çaba göstermekti. Bu, Lübnan’da yaşayan Ermenileri Türkiye’yi ziyaret etmeleri için cesaretlendirecek. Ermeni diasporasından artan ziyaretler, yaraların sarılmasına mutlaka yardımcı olacaktır.

Kaynak: Hürriyet Daily News